Publicat de: ciolpan | noiembrie 25, 2009

Sansa Europeana a Republicii Moldova

Sansa Europeana a Republicii Moldova

(Comunicare sustinuta in cadrul simpozionului”Romanii din afara granitelor”, organizat de ASTRA Iasi, 20-22 noiembrie)

În abordarea subiectului, nu dorim să ne înscriem într-un registru strict tehnic, simplificând cu uşurinţă efortul intelectual pentru rezolvarea problemei, prin copierea unuia dintre numeroasele materiale despre U.E., postate pe internet. Pe nerăsuflate am putea spune că U.E. este o comunitate politică, economică şi de securitate, formată din 27 de state membre care îşi deleagă o parte din suveranitate şi putere decizională în afacerile interne către această instituţie supranaţională. Dar suntem conştienţi că, de fapt, nu am făcut decât să repetăm una dintre definiţiile nenumărate ale U.E. şi nu am contribui cu nimic, chiar dacă am continua să prezentăm istoricul uniunii sau al relaţiilor sale cu Republica Moldova. Am putea pretinde că am participat, la acest simpozion, doar dintr-o simplă politeţe şi fără a avea ceva de spus. Nu credem că nu ar fi important de ştiut astfel de aspecte strict teoretice, dar credem că această etapă a cunoaşterii trebuie depăşită.

De aceea, mai interesant ni se pare răspundem la întrebarea Ce este Uniunea Europeană pentru Republica Moldova? prin prisma avantajelor pentru ţară percepute de către politicienii de la Chişinău. Noua putere democratică, care a succedat regimului comunist, pe fondul alegerilor parlamentare (2009), a ţinut să precizeze nu doar importanţa locului U.E. în politica Republicii Moldova, ci şi direcţiile cooperării cu organismul european. Astfel, în urma întâlnirii cu Carl Bildt, preşedintele în exerciţiu al Consiliului U.E. şi ministrul de Externe al Suediei, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat avea să sublinieze că „Prioritatea numărul unu este integrarea în U.E. Vom colabora mai strâns cu U.E. în rezolvarea conflictului transnistrean, de asemenea vom avea un parteneriat pe domeniul integrării economice şi o colaborare mai strânsă pentru ca într-un final, cetăţenii moldoveni să circule fără vize”. Astfel, odată cu accederea la putere a forţelor democratice, Republica Moldova nu a făcut decât să bată din nou la porţile Uniunii Europene. Important este că la Bruxelles se pare că există deschiderea şi probabil, aşteptarea necesară faţă de Republica Moldova, căci potrivit lui Carl Bildt: „Decizia Uniunii Europene este de a începe negocierile privind semnarea unui nou Acord care va fi mult mai ambiţios”. De altfel, Chişinăul poate conta pe un sprijin important la Bruxelles, în special pentru rezolvarea gravelor probleme din economie, care ameninţă aderarea la U.E., iar afirmaţia lui Carl Bildt elimină orice echivoc în acest sens: „Aţi moştenit o economie foarte dificilă. Aceasta solicită măsuri urgente din partea Guvernului dvs. Suntem aici pentru a va ajuta. Sper ca acordul cu F.M.I. va deschide calea pentru noi resurse financiare. Totodată, U.E. va oferi sprijin financiar în realizarea obiectivelor Guvernului Republicii Moldova”.

Interesul Republicii Moldova de a păşi încrezătoare pe drumul integrării europene este cât se poate de evident, iar declaraţia lui Vlad Filat îl conturează foarte precis. Trebuie însă să remarcăm că nu este o noutate ceea ce ne spune premierul şi, de altfel, se impune ca declaraţia domniei sale să fie completată pe alocuri, având în vedre că pentru Republica Moldova, şansa europeană înseamnă: (1) implicarea U.E. în procesul de reglementare a conflictului transnistrean (inclusiv managementul eficient al frontierei cu Ucraina), (2) consolidarea instituţiilor democratice şi supremaţia legii (alegeri, libertatea de expresie, justiţie), (3) consolidarea sectorului privat şi relansarea reformelor economice (regim de tarife preferenţiale), (4) întărirea capacităţii administrative şi judiciare (anticorupţie, stoparea migraţiei ilegale, readmisia), (5) eradicarea sărăciei şi întărirea relaţiilor cu organizaţiile financiare internaţionale.

Desigur, pentru Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (G.I.R.B.) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi Liga Studenţilor Basarabeni din România (L.S.B.R.), pe care sunt onorat să le reprezint la simpozionul dvs., în calitate de preşedinte, respectiv coordonator relatii externe, aceste deziderate sunt incontestabile. Numai soluţia europeană poate vindeca rănile de pe trupul sângerând al Republicii Moldova provocate de războiul civil, autoritarism, corupţie, migraţiune în străinătate şi sărăcie.

Împărtăşindu-vă aceste gânduri, mulţi vor fi tentaţi să creadă că G.I.R.B. şi L.S.B.R. ar putea fi considerate nişte organizaţii nesemnificative, incapabile să contribuie la construcţia impresionantului edificiu european al Republicii Moldova. Însă o astfel de impresie ar fi total eronată, deoarece aceste asociaţii joacă un rol important în susţinerea parcursului european al Chişinăului. E vorba de posibilitatea de a împărtăşi din experienţa democratică însuşită într-un stat pe care îl privim atât ca patrie istorică, cât şi ca membru al U.E. Adică, ne putem raporta şi înţelege cu uşurinţă importanţa democraţiei ca soluţie pentru viitorul Republicii Moldova în rândul familiei europene, pentru care au luptat şi s-au jertfit tinerii basarabeni pe străzile Chişinăului împotriva comunismului (2009). Astfel, G.I.R.B. a organizat, cu sprijinul unor specialişti, un ciclu de conferinţe „Cunoaşterea realităţii sociale” (Suceava, 12-16.10.2009), în care promovarea democraţiei şi combaterea neadevărului istoric au constituit tema centrală a dezbaterilor. Nu ne-a surprins faptul că acest gen de manifestări au beneficiat de un succes deosebit în rândul tinerilor colegi basarabeni, care au venit să înveţe la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. De fapt, situaţia pe care am remarcat-o nu a făcut decât să ne confirme o realitate: noi, tinerii, suntem viitorul, adică şansa europeană a Republicii Moldova.
Ciolpan Petru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: