Publicat de: Lilia Cazacu | octombrie 25, 2009

Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu” la Suceava

decanÎn intervalul 22-24 octombrie, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” a găzduit a X-a ediţia a Colocviului Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugen Coşeriu”. Acest eveniment se desfăşoară în fiecare an prin rotaţie – Chişinău – Suceava – Cernăuţi. Ca în fiecare an, la manifestare au fost invitaţi profesori, cercetători şi doctoranzi din România, Republica Moldova, dar şi din străinătate (Franţa, Germania, Ucraina, Spania). Colocviul se desfăşoară an de an pe patru secţiuni mari : Eugen CoşeriuCreativitate, semanticitate şi alteritate; Dumitru Irimia Interferenţe idiomatice şi rolul lor în evoluţia şi funcţionarea limbilor; Mihai IordacheLiteratură, cultură, societate; Secţiunea – Interferenţe iconotextuale în comunicarea non-artistică.
De la Chişinău au venit mulţi profesori şi studenţi. Dintre cei prezenţi la eveniment, profesorul Maria Şleahtiţchi, Decan al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, profesorul Anna Bodnarenco de la Universitatea de Stat din Moldova care a fost premiată cu diploma de Excelenţă a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesorul Irina Condrea, Gheorghe Jernovei de la Universitatea „Yuri Fedkovici” din Cernăuţi şi încă mulţi alţii. Printre temele mari abordate la secţiunile de comunicări s-a regăsit şi condiţia limbii române din Basarabia. La masa rotundă tema generală a fost Unitatea limbii române în concepţia lui Eugen Coşeriu. Ne bucurăm nespus de mult să vedem că în România există un viu interes, cel puţin în mediile universitare, pentru limba română din spaţiul dintre Prut şi până dincolo de Nistru, problema manualelor şcolare, a combaterii ideologizării în instituţiile de învăţământ pentru aflarea adevărului istoric şi a adevăratelor valori morale şi naţionale.
Anul viitor, acest colocviu va avea loc la Cernăuţi, la Universitatea „Yuri Fedkovici”, păstrând aceleaşi secţiuni şi căutând să invite şi să adune la un loc cât mai multe personalităţi marcante ale spaţiului românesc, dar şi a celui european.

irina condrea

Irina Condrea prezentând lucrarea sa „Valoarea persuasivă a simbolurilor verbale şi iconice in publicitatea electorala din Republica Moldova”

Reclame

Responses

  1. […] onor dumitru irimia @ 6:50 am BIBLIOGRAFIE CRONOLOGICĂ Dumitru IRIMIA (text apărut în volumul Colocviului International de științe ale Limbajului ”Eugen Coșeriu”, Suceava, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: