Publicat de: Dina | decembrie 3, 2008

File din jurnalul unei basarabence…

 

img_3024Adesea stau si mă  gîndesc…cîte lucruri frumoase se întîmplă în viaţa noastră…Ne naştem, zîmbim, ne bucurăm de viaţă, ne îndrăgostim, învăţăm lucruri noi în fiecare clipă..toate acestea se învîrt în jurul axei noastre existenţiale, cîteodată fără ca noi să ne dăm seama. Lucrurile frumoase se întîmplă atunci cînd te aştepţi mai puţin..

Pînă acum două luni credeam că niciodată nu voi izbuti să ajung să învăţ intr-o altă ţară decît Republica Moldova , mă complicam adesea cu idei si presupuneri greşite…dar uite că atunci cînd te aştepţi mai puţin, visul  devine realitate. Totul s-a întîmplat prea repede, şi cînd m-am dezmetecit eram deja în Suceava, cu o bursa, şi urmam să fac specialitatea  pe care mi-o doream dintotdeauna-Comunicare si Relaţii Publice. Eram atît de entuziasmată, totul mi se părea  perfect…dar stai…ce s-a întîmplat cu facultatea de economie la care intrasem in R.M …şi cu apropiaţii care in fiecare zi mă supuneau “torturii”,  încercănd să mă protejeze,  căci ce va face puiu lor departe de casă, singur şi departat …daaaa…a fost o perioada grea, dar sunt mîndră de mine că am depăşit-o luînd singură  decizia de a merge şi de a-mi încerca norocul. Dumnezeu mi-a dat o şansă şi eu am prins-o din zbor şi uite că acum, stau şi-mi aduc aminte, poate..si cu amărăciune în suflet de clipele traite in perioada admiterii…Din ziua în care am venit în Suceava, am simţit că destinul îmi rezervă ceva frumos…totul are un rost în viaţa asta…mai cu seama momentele cînd iai decizii fără să te gîndeşti la ce spun ceilalţi, şi asculţi ceea ce-ţi spune glasul din interior.

De Suceava m-am îndrăgostit din prima, m-a ademenit prin simplitatea dar în acelaşi timp prin aerul misterios pe care îl emană…m-a primit cu braţele deschise ca pe un pui de-al ei ratacit, şi m-a adăpostit în lăcaşul ei. Am întîlnit oameni şi buni şi răi, de altfel ca peste tot…oameni de la care am învăţat lucruri, idei interesante  şi de la care voi continua să învăţ printre care şi profesorii mei.

Cît despre statutul nostru de basarabeni, şi despre întrebările frecvente la care am fost supusă mă amuzau cîteodată, nu mai spun de felul în care ne privesc atunci cînd vorbim, de parcă ne-ar admira…Le place accentul nostru, şi nu numai, ci şi felul nostru de a fi.

Avem un mare noroc ca noi, studenţii din Basarabia suntem protejaţi de G.I.R.B- Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia, care prin intermediul activităţilor lor sporeşte dinamismul  tinerilor. Ne implicăm în viaţa studenţească, suntem dornici de a ne afirma şi de a ne face auziţi. Chiar recent pe 29 noiembrie G.I.R.B a organizat conferinta dedicată Zilei Naţionale a Tuturor Românilor, unde au participat nu doar tineri basarabeni, ci şi tineri români, am avut un invitat special  din Republica Moldova, dnul Anatol Petrencu; profesori de la universitatea “Ştefan cel Mare”, dnul Florin Pintescu, dnu Mihai Lazăr; 2 reprezentanţi ai sociaţiei ProRădăuţi; care ne-au introdus in acea atmosfera a Unirii. Seara, tot în acea zi toţi doritorii au putut să se distreze in cadrul petrecerii in stil românesc, în club 60, in cadrul căreia un taraf de instrumentişti au mobilizat atmosfera şi au creat un chef de zile mari. Pe 30 noiembrie am mers cu G.I.R.B in munţi , in satul Mestecăniş, am prins zăpadă, ne-am distrat, iar a doua zi pe 1 decembrie am dansat Hora Unirii şi am cîntat cîntece dedicate zilei Unirii. Au fost 3 zile frumoase, petrecute in compania frăţiei de la G.I.R.B., de care nu voi uita, căci au fost primele distracţii studenţeşti la care am participat de cînd sunt aici în Suceava.

Viaţa de student e una palpitantă, mereu suntem  in căutarea a ceva nou, ceva revoluţionar. Ne implicăm în organizaţii, suntem dornici de a cuceri lumea întreagă, de a răsturna tiparele vechi ale mentalităţii înrădăcinate, chiar şi dacă Prutul îndurerat întretaie acele două maluri, “Noi sîntem Români şi Punctum”, vom continua să ne facem auziţi.

                                                                                 Dina Cepeliuc

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: