Publicat de: Oxana | decembrie 2, 2008

Interviu cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă

2008-03-28-suceava-00511. Avînd în vedere faptul ca anul viitor au loc alegerile parlamentare în Republica Moldova,ce mesaj adresaţi studenţilor basarabeni din România ?

În 2007 am realizat schimbarea la nivelul municipiului Chişinau, în mare parte, cu ajutorul tinerilor. În 2009, cînd miza alegerilor parlamentare este determinarea direcţiei spre care va merge Republica Moldova în urmatorii ani, implicarea tinerilor este o obligaţie morala pentru fiecare, obligaţie pe care ne-am asumat-o in 2007 şi pe care trebuie sa o realizam la nivel republican la alegerile parlamentare.
Tinerii basarabeni care studiază în România au posibilitatea să învete modul de functionare a principiilor democraţiei europene. Ei au o responsabilitate dublă. În primul rînd, implicarea pîna la alegeri, pentru a realiza schimbarea. Dupa absolvirea studiilor, cei care vor reveni în ţara, trebuie sa depună tot efortul şi cunoştinţele acumulate pentru a realiza împreună aspiraţiile europene ale RM.
2. Ce intenţionaţi să faceţi pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare între mun. Chişinău şi judeţul Suceava?


Prioritar intenţionăm să implimentăm un şir de proiecte comune. În acest sens am avut mai multe discuţii cu reprezentanţi ai primariei Suceava, atît cu primarul, Dl Ion Lungu, cît si cu viceprimarul, Dl Harsovschi Lucian. Urmează să realizam aceste idei de proiect. În perspectivă, se discută posibilitatea semnarii unui Acord de înfraţire între municipiul Chişinau şi municipiul Suceava.

3. Care este parerea Dvs vis-a-vis de candidaturile propuse pentru Camera Deputatilor la Colegiul Europa de Est si Asia (C2 uninominal), Eugen Tomac, Nicolae Dabija si Tudor pantâru, unde este inclusa si Republica Moldova ?

Consider că modificările aduse legislaţiei electorale a României, prin care se dă posibilitatea românilor de peste hotare să-şi aleagă un reprezentant în Parlamentul României sunt binevenite. În acest mod, problemele tuturor românilor vor fi incluse în agenda de lucru a legislativului român. Pretendenţii la fotoliul de deputat în Parlamentul României şi-au asumat, în primul rînd, obligaţia de a facilita procesul de redobândire a cetateniei române. Important este ca aceste promisiuni să fie realizate. În acest sens sprijin candidatii PDL, Eugen Tomac si Viorel Badea.

4. Cum coopereaza administraţia publică din Chişinău cu Mitropolia Moldovei si cu cea a Basarabiei?
De mai multe ori au participat la acţiuni comune. În cazul în care nu ar fi politica la mijloc, cred că problema ar fi rezolvată definitiv in favoarea Mitropoliei Basarabiei.

5. Ce mesaj adresati studenţilor basarabeni cu ocazia aniversarii a 90 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918?

1 decembrie 1918 este mai mult decît un eveniment istoric, este momentul în care românii au avut curajul să realizeze marele ideal national-  Marea Unire. În spiritul acelor vremuri, noi tinerii, avem obligaţia morală de a pastra vie memoria martirilor care au contribuit la realizarea Marii Uniri. Am prilejul sa vă felicit cu ocazia Zilei Naţionale a României, sarbatoare a românilor de pretutindeni şi să transmit tuturor românilor si celor ce gândesc si simt româneste cele mai calde urari de bine, prosperitate si bunăstare.

Dialog susţinut de Petru Ciolpan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: